Landsskytterstevnet 2017 - ettertanker - Del 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LS Arena

Foto: LS 2017.

Som jeg omtalte i første delen av denne bloggen, så var jeg bare innom LS-arenaen i 3 dager. Første dagen jeg var der, (26. juli) var jeg kun innom for å hente skytekort og vandre litt rundt omkring på arenaen for gjøre meg kjent. Siden jeg har en lang bakgrunn som fotograf i forskjellige nisjer, har jeg lett for å merke meg detaljer de fleste mennesker glatt overser. De detaljene jeg vil påpeke i denne bloggen er som tidligere nevnt ikke en kritikk rettet mot hverken arrangørene eller andre med ansvar for LS 2017. Med andre ord kun observasjoner som man kan diskutere videre om man ønsker.

- Noe jeg la merke til tidlig var forskjellen i "utsmykningen" på standplassene på 100 m og 200 m. På 200 m var det gjort en jobb for å gjøre standplassen trivelig. Den på en måte ønsket skytterne velkommen. Det var malerikunst på veggen bak skytterne, polstrede stålsøyler mellom skytterne og ikke minst blomster (de ver vel muligens av plast) satt opp på søylene mellom skytterne. Jeg fikk umiddelbart en følelse av å være verdsatt her. På 100 m var det noe mere spartanskt. Ingen veggmaling, ingen polstring av søylene, ingen blomster og heller ikke andre utsmykkinger for å gjøre standplassen mere lystbetont. Her fant man kun de nødvendige remedier for å gjennomføre selve skytekonkurransen. Man kan selvfølgelig si at dette er godt nok. Men, spørsmålet blir da; hvorfor denne forskjellen? Ville det ikke også da være godt nok for 200 m? DFS er vel en breddeidrett så alle bør vel behandles likt? Skytekortene koster vel det samme for veteraner som for skytterne på 200 m.

- Så vil jeg kort nevne prisnivået på varene i matteltet. Kan det være nødvendig med priser på endel retter som overgår prisnivået på kafeer rundt omkring i vår langstrakte land? Her serveres det tross alt på papp med plast skaffetøy. Så vidt jeg opplevde så var det ikke mangel på kunder som kunne være årsaken. Omsetningen gikk vel strykende. Det snakkes mye om å holde prisene nede på forskjellige varer og tjenester i DFS. Dette er nok et område som burde få litt ekstra oppmerksomhet fremover.

- Selv ble jeg forskånet fra å komme i trafikkork opp til Arenaen. Kunne trafikken opp vært avviklet på en bedre måte med mere og bedre planlegging? Jeg vet ikke svaret men stiller spørsmålet. Slikt kaos skaper selvfølgelig store ufordringer til deltagernes skytetider. Dette bør ikke skje om det kan ungås. I samme vendig vil jeg berømme de forståendesfulle og fleksible parkeringsvaktene ved Arenaen. De hørte på begge ørene.

- Så er det den evindelige diskusjonen om vær og vind. Vi kjenner alle til de utfordringer det kan være å leve i det klima som råder i vårt land. En dag er det solskinn mens den neste kan være det rene skybruddet. Dette tatt i betraktning, og med den lokale ekspertise man har, burde det etableres forhåndsregler. Dette fenomenet er noe en har både sett og opplevd på forskjellige LS opp gjennom tidene. Campingområdene blir overlatt til regelen som heter: "Går det så går det". Så også denne gangen. De områdene jeg såg var et gjørmebad i innkjøringene kun etter 3 dager. Hvordan det var mot slutten har jeg bare hør rykter om. Dette kan nok gjøres langt bedre.

- Tidsplanen for avviklingen av de omkring 40 konkurransene er et kapitell for seg. For min egen del så skjøt min klasse bane (V65) allerede på fredag. De som skjøt seg til finale måtte vente til onsdag kveld i uka etter. En uke med venting om man ikke oppnådde noe eller deltok på felten eller en av de andre grenene. Kunne det vært mulig å avviklet finalen noe tidligere? Likledes tenker jeg på avviklingen av feltfinalene. Noen av våre yngste skyttere fikk vel nøye seg med oppmerksomheten fra kun et 30-talls tilskuere. I mine øyne er ikke dette riktig prioritering for våre rekrutter. Tror ikke det føles veldig inspirerende å bli møtt av et fåtall tilskuere når en har vunnet et minnerikt trofe eller en medalje. Med tanke på rekrutteringen i DFS bør vel dette prioriteres noe annerledes. Disse ungdommene trenger all den oppmerksomhet de kan få.

- Til slutt ønsker jeg å pense tankene inn på redigeringen av LS 2017. Hvem er egentlig sjef her? Både jeg selv og flere andre jeg kjenner stiller dette spørsmålet. Dette er heller ikke noe nytt av året, men det oppleves som det blir stadig tydeligere at NRK, som nok ikke ser skytingen i seg selv som viktigst - men underholdningen for et TV-publikum. Jeg innser at NRK, med sine betydelige TV-sendinger, er veldig viktig for DFS og den sporten vi skytterne representerer - men er det nødvendig å la NRK ta hele eller en betydelig del styringen? Min personlige mening her er at skal de inneha en ledende rolle i produksjonen så bør NRK personalet gjennomgå et kunnskapsløft som omfatter denne formen for idrett. Jeg vet med sikkerhet at slike personer allerede finnes innen organisasjonen.

- Jeg er ikke i tvil om at de aller fleste med ansvar gjorde sitt aller beste under de dagene LS varte. På tross av min tilsand (brukket sidebein) hadde jeg en grei opplevelse de få dagene jeg var innom Arenaen. Vær og vind kan vi ikke styre, men kan det være en tanke å bli bedre budd på det som kan skje - kanskje spesiellt på denne kanten av landet?

Av Chris Overgaard Sverkmo

covergaard (æ) icloud.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits