Kruttets stabilitet - andre test

Da har turen kommet til Norma/Sierra fabrikkny anno. Denne pakken med ammo har tilbakelagt 395 mil i bil siden den ble opplastet. Dette fordi den ble med på nye turer etter forrige test. Etter turen i bilen har den ene patronen også hatt en tur i hylsevibrator i 2 timer og 15 minutter. Til sammenligning, så er det i de fleste tilfeller stort sett nok med omkring 15 - 20 minutter i hylsevibratoren for å kvitte seg med hylsefett etc av uønskede substanser som måtte befinne seg på omladde hylser.


Det er denne ammoen som er testet denne gangen. Ammo innkjøpt for 4 år siden. Jeg har ved flere anledninger forsøkt å finne ut hvilke kruttyper som brukes i denne og annen fabrikkammo både fra Norma og andre. Dette har ikke lyktes meg.
 

Samme prosedyre som den første testen ble også fulgt på denne andre testen. Som tilleggsopplysning til teknisk data oppgitt på ammopakken så veide jeg ladningene til henholdsvis 45,0 grs uten vibrasjon og 45,2 grs på den som ble kjørt i vibratoren. Kruttype og tennhette er ukjent.

Patronen som ble åpnet etter 395 mil i bilen har ingen tegn på kruttstøv eller unormalt spalta korn sett gjennom 8X forstørrelseglass.


Dette er den uvibrerte patronen som har 395 mil i bil bak seg.

Så er det patronen som har 395 mil i bil og i tillegg har tilbrakt 2 timer og 15 minutter i hylsevibrator. Kruttet er identisk til det som ble foreviget ovenfor. Ikke det minste tegn til kruttstøv eller unormalt spalta korn sett gjennom 8X forstørrelse.

Patronen som i tillegg til 395 mil i bil fikk 2 timer og 15 minutter i hylsevibrator viste altså ingen synlige tengn til forandring i kruttkornene. Kruttet fremstår identisk til patronen som kun hadde påkjenningen fra lagring i bil. Dette også sett gjennom 8X forstørrelse.


Patron etter 395 mil i bil samt 2 timer og 15 minutter i hylsevibrator. Ingen synlige forandringer av kruttkornene.

Avfyring av disse to paronene med måling av ugangshastighet etc ble forstatt med Mauser M67. Utgangshastigheten viste henholdsvis 853 og 857m V0 med full original ladning på begge. Min konklusjon fra disse 2 testene er at det ikke kan påvises forandring i kruttet. Dette betyr imidlertid ikke at det kan være andre forhold som kan innvirke. Jeg fraskriver meg alt ansvar i forhold til andre som vil gjøre lignende tester.

Jeg har fått spørsmål fra flere som undrer seg på hvorfor jeg tar meg tid til dette arbeidet - gratis. Den korte versjonen er at jeg er interessert i fakta og ikke ønsker å la meg lede av en rekke variasjoner omkring dette emnet og også andre påstander i skyttermiljøet over flere generasjoner. Dessueten har jeg både bakgrunn og trening til å gjennomføre slike eksperiment med sikkerhetsmarginene i min favør.

Neste test blir med ny fabrikkammo RA/Sierra 9,1 g kule.
 

Av Chris Overgaard Sverkmo

covergaard(@)icloud.com

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits